Wilma Jongsma

Hobo, althobo, hobo d'amore

Wilma Jongsma (1992) behaalde haar Bachelor diploma (2014) en Master of Music (2016) aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag als leerling van Ali Groen en Karel Schoofs. Tijdens haar studie werd ze geselecteerd door het Residentie Orkest voor de specialisatie “Orkest Master”. Ze volgde o.a. masterclasses van Bart Schneemann, Alexei Ogrtintchouk en Heinz Holliger. In aanloop naar haar muziekvakstudie was ze leerling van Nynke Jaarsma via het Centrum voor de Kunsten De Meldij en maakte deel uit van de talentenklas van de Ferwerda Academie. Daarnaast was ze lid van het Frysk Jeugd Orkest en JeugdOrkest Nederland.

Prijzen en solo-optredens
Wilma behaalde verschillende prijzen op landelijke concoursen zoals het Prinses Christina Concours en het Nationaal Concours van Stichting Jong Muziektalent Nederland. Ze trad op als hobosolist bij symfonieorkesten als de Haerlemsche Musyckcamer, het Frysk Jeugd Orkest, Groninger Studentenorkest Mira, de Jonge Eems-Dollard Philharmonie en symfonieorkest Suonare d’Amatori. Componist Wim van Ligtenberg schreef voor haar het werk ORBIS voor solohobo. Dit werk bracht ze in 2016 in première. In 2017 ontving Wilma de Herbert Duintjer Beurs.

Orkestspel
De afgelopen periode heeft Wilma geremplaceerd in orkesten als het Residentie Orkest, Nederlands Philharmonisch Orkest, Residentie Bachorkest,  Rotterdams Philharmonic Strings, Koninklijke Militaire Kapel “Johan Willem Friso” en het Nationaal Symfonisch Kamerorkest. Verder maakt ze deel uit als 1e hoboïst van Filharmonie Noord en de Nieuwe Philharmonie Utrecht (moderne instrumenten).

Kamermuziek
Naast het spelen in orkesten verzorgt Wilma concerten met het Colori Ensemble. Met dit ensemble, bestaande uit fluit, hobo, marimba en piano, nam ze in 2015 de CD “Colori miti” op voor het label Aliud Records. Het ensemble was in 2015 te horen op Radio 4 in Opium op 4 en Muziekwijzer en verzorgde in 2016/2017 concerten in de Nieuwe Kerk Den Haag, Kleine Zaal en Spiegelzaal van het Concertgebouw, Stadsschouwburg De Harmonie en Cultuurcentrum De Oosterpoort. Behalve de hobo bespeelt Wilma de althobo en de hobo d’amore.

www.wilmajongsmahobo.nl