Arjan Jongsma

Slagwerk

Arjan Jongsma (1995) behaalde in juni 2017 zijn Bachelor Klassiek Slagwerk aan het Conservatorium van Amsterdam en studeert vanaf september voor Master of Music aan ditzelfde instituut. Voor zijn conservatoriumstudie was hij leerling van Roel Jan Jongsma via Centrum voor de Kunsten de Meldij in Drachten en maakte deel uit van de talentenklas van de Ferwerda Academie en de JTK van het Prins Claus Conservatorium. Arjan volgde Summer Schools zoals het Mallet & Percussion Camp van Ney Rosauro in Orlando en de International Marimba Academy van Keiko Abe in Lausanne. Hij kreeg masterclasses van Keiko Abe, Nancy Zeltsman, Theodor Milkov, Andrey Doynikov, Nanae Mimura, Marta Klimasara, Marinus Komst, Pius Cheung en het Tchiki Duo.

Prijzen
In 2009 behaalde hij een 1e prijs tijdens de Nationale Finale van het Prinses Christina Concours in Den Haag en ontving daarnaast de Rubens Quartet Prijs en de KPMG Pers Prijs. In de daarop volgende jaren kreeg hij de Accelerando Classic Award, de Stimuleringsprijs Muziek Smallingerland en een studiebeurs van het Herbert Duintjer Fonds uitgereikt. In 2011 was hij winnaar van de online talentenjacht Nederland gaat Klassiek tijdens de Week van de Klassieke Muziek. Op elfjarige leeftijd won Arjan op het Haydn Muziek Festival 2007 in Groningen zowel de jury- als de publieksprijs.

Recitals en orkesten
Arjan gaf recitals op meerdere plaatsen in Nederland zoals in Splendor Amsterdam, Festival Wonderfeel ‘s-Graveland, Bach Festival Dordrecht, Internationaal Kamermuziekfestival Schiermonnikoog, Festival Classique Den Haag en het Internationaal Kamermuziekfestival Utrecht. Hij trad op als solist met orkesten als het Residentie Orkest, Noordpool Orkest, Philips Symfonie Orkest, Philips Harmonie Orkest, Nederlands Theater Orkest, Haydn Jeugd Strijkorkest en JeugdOrkest Nederland.

Kamermuziek
Arjan maakt deel uit van het Colori Ensemble. Met dit ensemble, bestaande uit fluit, hobo, marimba en piano, bracht hij de afgelopen jaren verschillende werken van hedendaagse componisten in premi√®re en werkte mee aan de Peter Schat Special van VPRO Vrije Geluiden in 2013. In samenwerking met het Frysk Muzyk Argyf presenteerde het Colori Ensemble in 2015 de CD “Colori miti” voor het label Aliud Records. Het ensemble was in 2015 te horen op Radio 4 in Opium op 4 en Muziekwijzer en verzorgde in 2016 o.a. concerten in de Nieuwe Kerk Den Haag, de Kleine Zaal en Spiegelzaal Concertgebouw, Stadsschouwburg De Harmonie Leeuwarden en De Oosterpoort in Groningen.

Docentschap en Endorsement
In augustus 2017 gaf Arjan masterclasses tijdens het Marimba Summer Camp van Theodor Milkov in Griekenland en Percussion Friends Chamber Music Academy in Amsterdam.

Sinds 2011 is Arjan endorser van de firma Majestic Holland in Heerenveen. Hij bespeelt de M8650H 5 octaaf marimba, de M7743H 4 1/3 octaaf marimba en een V7530G vibrafoon.

www.arjanjongsma.nl