Arjan Jongsma

Marimba

Al vanaf zijn 12e jaar was Arjan (1995) regelmatig te zien en te horen op de landelijke podia. Hij gaf marimba-recitals op het Internationaal Kamermuziekfestival Schiermonnikoog, Festival Wonderfeel ’s-Graveland, Bach Festival Dordrecht en het Internationaal Kamermuziekfestival Utrecht. Verder was hij solist bij orkesten als het Residentie Orkest, Noordpool Orkest, Philips Symfonie Orkest, Nederlands Theater Orkest, JeugdOrkest Nederland en het Haydn Jeugd Strijkorkest. Arjan remplaceerde o.a. in het Koninklijk Concertgebouw Orkest, het Balletorkest, Philharmonie Zuidnederland en RCO Brass. Hij is als paukenist verbonden aan de Nieuwe Philharmonie Utrecht.

Tijdens zijn studie won hij vele prijzen zoals een 1e prijs tijdens de Nationale Finale van het Prinses Christina Concours in Den Haag, de KPMG Persprijs, de Rubens Kwartet Prijs, de Accelerando Classic Award van de Arnhemse Vereniging Voor Kamermuziek, de Stimuleringsprijs Muziek van gemeente Smallingerland en de jury- en publieksprijs op het Haydn Muziek Festival 2007 in Groningen. Arjan maakt deel uit van het Colori Ensemble waarmee hij te horen was op Radio 4 en te zien in Vrije Geluiden van de VPRO. Met dit ensemble gaf hij concerten door het hele land in o.a. de Kleine Zaal en Spiegelzaal van het Concertgebouw, Nieuwe Kerk Den Haag en Stadsschouwburg De Harmonie Leeuwarden. Arjan is docent aan de Percussion Friends-Sweelinck Academie op het Conservatorium van Amsterdam. In 2017, 2018, 2019 en 2020 (online) verzorgde hij lessen en recitals tijdens het Marimba Summer Camp van Theodor Milkov in Griekenland en was docent op de Percussion Friends Chamber Music Academy in 2017, 2018 en 2020 (online).

Arjan speelt op een Yamaha YM-5100A marimba, mede mogelijk gemaakt door het Prins Bernhard Cultuurfonds en Stichting Eigen Muziekinstrument. Hij behaalde zijn Bachelor en Master of Music aan het Conservatorium van Amsterdam, met als specialisatie pauken en marimba. Arjan Jongsma is een Yamaha Artiest.

www.arjanjongsma.nl