Rianne Jongsma

Fluit, piccolo, altfluit

Rianne Jongsma (1990) behaalde haar Bachelor diploma als student van Thies Roorda aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag (2011) en haar Master of Music aan het Conservatorium van Amsterdam (2013) als student van Vincent Cortvrint. Ze volgde masterclasses van Marieke Schneemann, Emily Beynon, Abbie de Quant en Harrie Starreveld en daarnaast cursussen als de Oxford Flute Summer School, de Wil Offermans Summer Course, de William Bennett Summer School en de Sir James Galway Masterclass 2012 in Zwitserland. Voorafgaand aan haar muziekvakstudie kreeg Rianne via Centrum voor de Kunsten de Meldij in Drachten fluitles van Gonny Roelofsen en maakte deel uit van de talentenklas van de Ferwerda Academie.

Prijzen
In 2008 was Rianne finalist en 1e prijswinnaar op het Nationaal Concours van de Stichting Jong Muziektalent Nederland in de Doelen in Rotterdam. Eerder was ze meervoudig laureaat op het Prinses Christina Concours Noord (2006 en 2007) in de Oosterpoort in Groningen en deelnemer aan de Dag van de Genomineerden in Den Haag. In 2012 ontving ze een studiebeurs van het Herbert Duintjer Fonds.

Concerten
Op uitnodiging van het Prinses Christina Concours gaf ze concerten in binnen- en buitenland, o.a. in Athene, New Delhi en Bombay. In 2011 trad ze op met marimbaspeler Arjan Jongsma tijdens het Grachtenfestival in Amsterdam. Ze was solist bij symfonieorkesten als het Nieuw Philharmonisch Orkest, het Fries Symfonie Orkest en het Fries Kamer Orkest in werken van Bach, Mozart, Verhey en Masséus.

Orkesten
Op dit moment is Rianne als 1e fluitiste verbonden aan de Nieuwe Philharmonie Utrecht (moderne instrumenten) en Filharmonie Noord en remplaceert in orkesten als het Nationaal Symfonisch Kamerorkest. Tijdens haar studie was ze 1e fluitiste van JeugdOrkest Nederland en van het Nationaal Jeugd Orkest 2011.

Kamermuziek
Rianne verzorgt regelmatig concerten met het Colori Ensemble. Met dit ensemble bracht zij de afgelopen jaren verschillende werken van hedendaagse componisten in première en werkte mee aan de Peter Schat Special van VPRO Vrije Geluiden in 2013. In samenwerking met het Frysk Muzyk Argyf presenteerde ze met het Colori Ensemble in 2015 de CD Colori miti voor het label Aliud Records. Het ensemble was in 2015 te horen op Radio 4 in Opium op 4 en Muziekwijzer en verzorgde in 2016/2017 concerten in de Nieuwe Kerk Den Haag, Kleine Zaal en Spiegelzaal van het Concertgebouw, Stadsschouwburg De Harmonie en Cultuurcentrum De Oosterpoort.

www.riannejongsma.nl