Colori Ensemble
Het spelen van nieuwe (opdracht)composities en zelf gearrangeerde, klassieke meesterwerken is de corebusiness van het Colori Ensemble. Vanaf 2012 tot heden hebben verschillende componisten geschreven voor dit ensemble dat in z’n bezetting van fluit, hobo, marimba en piano volstrekt uniek is. Achtereenvolgens Wim van Ligtenberg, Peter Visser, Jochem le Cointre, Sipke Hoekstra en Dirk Dekker gaven gehoor aan de oproep van het ensemble of schreven uit eigen beweging. Het ensemble combineert het uitvoeren van deze originele composities met het spelen van eigen arrangementen van klassieke werken van componisten zoals Maurice Ravel, Sergej Rachmaninov en Edvard Grieg. Dankzij de bijzondere samenwerking met Aliud Records en het Frysk Muzyk Argyf kwamen twee cd’s tot stand en is de derde in aantocht. Colori miti (2015) en Evasio (2019) werden lovend door de pers ontvangen, de release van de derde cd zal voorjaar 2022 z’n beslag krijgen. Het ensemble opereert in wisselende samenstellingen variërend van duo, trio, kwartet tot kwintet bezetting zoals in het Concerto pour la main gauche van Maurice Ravel waarin de marimba de pianosolo voor de linkerhand voor z’n rekening neemt en het ensemble is uitgebreid met cello. Rianne Jongsma (fluit, piccolo, altfluit), Wilma Jongsma (hobo, althobo), Arjan Jongsma (marimba) en Frans Douwe Slot (piano) studeerden aan de conservatoria van Amsterdam, Den Haag, Groningen en Utrecht. Ze wonnen individueel prestigieuze prijzen op o.a. het Prinses Christina Concours, het concours van Stichting Jong Muziektalent Nederland en het Schubert Concours. Het ensemble ontleent haar naam aan de compositie Colori, in 2012 geschreven door Wim van Ligtenberg. Het Colori Ensemble was meerdere keren te beluisteren op Radio 4 in programma’s als De Klassieken, Spiegelzaal, Muziekwijzer en Opium op 4. Het ensemble verzorgde o.a. concerten in de Nieuwe Kerk Den Haag, Kleine Zaal Concertgebouw, Stadsschouwburg De Harmonie Leeuwarden en Schouwburg De Lawei Drachten. 

Concertprogramma’s
Concerten van het Colori Ensemble worden gekenmerkt door een grote afwisseling in zowel het repertoire als het gebruik van de instrumenten. Als “niet-regulier” heterogeen ensemble is zij aangewezen op het maken van arrangementen of verstrekken van compositieopdrachten. Afgezien van het opereren in kwartet- of trioverband komen de musici ook solistisch voor het voetlicht. Doel van het ensemble is om voortdurend de oren van de luisteraar te resetten zodat elk onderdeel fris kan worden beluisterd. Samenhang en opbouw in het programma is evenzogoed de uitdaging en het uitgangspunt. Het repertoire voor 2019-2020 bevat gearrangeerde werken uit de Barok, Romantiek en Impressionisme, naast originele werken van hedendaagse componisten.

Download Repertoirelijst

Arrangementen
Door de samenstelling van het ensemble uit twee harmonische en twee melodische instrumenten kan van uiteenlopend repertoire een bewerking worden gemaakt. Omdat de fluitist en hoboïst ook de verwante instrumenten zoals piccolo, altfluit, hobo d’amore en althobo bespelen, kan op aantrekkelijke wijze in klank worden gevarieerd en een divers kleurenpallet worden aangeboden. Tel dit op bij het gebruik van de verschillende stokken van de marimbaspeler en de touchermogelijkheden van de pianist en er ontstaat een breed scala aan klankkleurmogelijkheden. Aldus kunnen werken van belangrijke componisten worden gearrangeerd en kan het “grote repertoire” worden uitgevoerd.

Compositieopdrachten
Het verstrekken van compositieopdrachten en het werken met hedendaagse componisten vormt een belangrijke uitdaging en horizonverbreding voor het ensemble. Meerdere componisten hebben zich laten inspireren door deze jonge musici en hebben op eigen initiatief werken voor hen geschreven. Ondanks haar korte bestaan heeft het ensemble zich daardoor geprofileerd in het uitvoeren van hedendaagse muziek. Bovendien blijkt dat jonge musici door kwaliteit en bezieling drempels kunnen verlagen en vooroordelen kunnen slechten. Dit is dan ook een van de speerpunten van het ensemble: het uitvoeren van hedendaags en zo mogelijk Nederlands repertoire.

Wisselende samenstelling
De vier musici hebben enige sporen verdiend in hun nog jonge carrière. Tijdens concerten van het ensemble zijn ze daarom eveneens in kleinere bezettingen of solistisch te horen waardoor het programma aantrekkelijker wordt en zij zich ook individueel kunnen profileren. De ensembleleden beschouwen de diversiteit van de beschikbare instrumenten als een meerwaarde t.o.v. de traditionele, kleine kamermuziekensembles zoals bijvoorbeeld het strijkkwartet, het pianotrio of het saxofoonkwartet.

www.coloriensemble.com